Työssäoppiminen

Ammatillisen opettajan työhön liittyy hyvin keskeisesti opiskelijoiden työssäoppimisen ohjaaminen. Työssäoppiminen on mitä suurimmassa määrin konstruktiivista oppimista. Sen mukaan oppiminen on opiskelijan aktiivista toimintaa, jossa hän valikoi, tulkitsee ja työstää omia havaintojaan aikaisempien tietojensa ja kokemustensa pohjalta muodostamalla niistä uutta tietokokonaisuutta. Työssäoppija yhdistää aktiivisesti teoriaa ja käytäntöä sosiaalisessa vuorovaikutuksessa opettajan kanssa.

 

Opettaja on tärkeä linkki työelämän, opiskelijan ja  koulun välillä. Hän on aktiivisesti tekemisissä työelämätahojen kanssa. Opettajalla on keskeinen rooli opiskelijan työssäoppimisen onnistumisessa. Opettaja luo jatkuvasti kontakteja työelämään ja hakee uusia yhteistyökumppaneita. Opettajalta odotetaan verkostoitumistaitoja ja oman osaamisensa kehittämistä.

 

Tavoitteet ja tarkoitus

Työssäoppimisen tarkoitus on lisätä koulutuksen työelämävastaavuutta, helpottaa ammattitaitoisen työvoiman saantia yrityksiin ja mahdollistaa opettajien sekä asiantuntijoiden vaihtoa. Opiskelijan näkökulmasta sen tavoitteena on syventää ammatillista osaamista, edistää opiskelijoiden välitöntä työllistymistä, lisätä tietoa työmarkkinoista, tehdä tunnetuksi työelämän pelisääntöjä ja toimintatapoja sekä edistää elinikäistä oppimista. Työssäoppimisen ohjaus on ohjaavalle opettajalle myös mahdollisuus verkostoitua ja kehittää omaa osaamistaan.

Lue lisää: Työssäoppimisesta

 

Roolit ja vastuut

Työssäoppimisen toteutuksessa on vastuuta niin opettajalle, opiskelijalle kuin työpaikallekin. Ammatillisen koulutuksen järjestäjällä on vastuu työssäoppimispaikan hankinnasta ja vastuu siitä, että opettajalla ja työpaikoilla on samanlainen käsitys työssäoppimisen järjestämisestä. Koulutuksen järjestäjä on velvollinen järjestämään riittävästi perehdytystä ja koulutusta sekä työpaikkaohjaajalle että ohjaavalle opettajalle. Työssäoppimispaikan ja koulutuksen järjestäjien yhteistyöllä varmistetaan työssäoppimisen laatu ja soveltuvuus. Soveltuvassa työssäoppimispaikassa pitää olla käytettävissä riittävästi tuotanto- ja palvelutoimintaa, tarpeelliset työvälineet sekä ammattitaitoista henkilökuntaa. Työpaikan henkilökunnasta nimetään vastuullinen työpaikkaohjaaja. Soveltuvuusarviossa otetaan myös huomioon työpaikan erityistarpeet ja opiskelijoiden oppimistavoitteet. Seuraavista linkeistä löydät tarkemmat tiedot rooleista ja vastuunjaosta työssäoppimisessa:

 

 
ESIMERKKI: Haastattelut
Linkistä löydät opiskelijan ja ohjaavan opettajan haastattelut työssä oppimisesta ja heidän kokemuksiaan siitä. Kuinka asiat oikeasti sujuvat? 

 

Oppimisympäristö, toimintakulttuuri ja sosiaalinen vuorovaikutus

Opettajan tehtävänä on työssäoppimispaikan soveltuvuuden arviointi oppimisympäristönä. Työssäoppimisen oppimisympäristöt vaihtelevat suuresti työpaikasta ja ammattialasta riippuen. Paras oppimisympäristö työssäoppimiseen on oman ammattialan aito työpaikka, jossa opitaan autenttisista työtilanteista. Työpaikkojen työympäristöjä ei ole kuitenkaan alun perin suunniteltu varsinaisiksi oppimisympäristöiksi, vaan tulosta tekeväksi yksiköksi.  Työnantajat ovat velvoitettu järjestämään työntekijöilleen hyvän työympäristön, jossa on paljolti samoja elementtejä, kuin hyvässä oppimisympäristössäkin. Näitä fyysisiä, sosiaalisia ja psykologisia ympäristöjä voidaan kehittää yhteistyössä opiskelijoiden, työpaikkaohjaajien ja opettajan sekä koko työyhteisön kanssa myös hyvän toimintakulttuurin luomiseksi. Työssäoppiminen on opettajan työn näkökulmasta aina myös opiskelijan ohjausta ja ammatti-identiteetin kehittymisen tukemista sosiaalisessa vuorovaikutuksessa.

 

Työssäoppimisen ohjaavan opettajan ja työpaikkaohjaajan yhteistyön kehittäminen

Jotta opiskelijan työssä oppiminen on sille asetettun tarkoituksen ja tavoitteiden mukaista, tulee ohjaavan opettajan ja työpaikkaohjaajan yhteistyön sujua hyvin. Tähän teemaan liittyen olemme osana ammatillisen opettajan opintoja tehneet kehittämistyön, jossa selvitimme yhteistyön toimivuutta ja kehittämistä. Kehittämistyössä saatuja vastauksia olemme hyödyntäneet ja tuoneet osaksi opettajan muistilistoja. Koko kehiottämistyöhömme pääset tutustumaan alaolevien linkien kautta.

 

Lähteinä käytetty


Tee ilmainen nettisivusto Webnode