Yhteistoiminta
Yhteistoiminnan tavoitteena on edistää kahden tai useamman osapuolen vuorovaikutusta ja parantaa vaikutusmahdollisuuksia eri päätöksentekotilanteissa. Yhteistoiminnalla osapuolet saatetaan saman neuvottelupöydän ääreen päättämään yhteisitä asioista. Parhaisiin lopputuloksiin päästään säännöllisillä neuvotteluilla ja hyvällä tiedottamisella. Yhteistoimintamenettely on laissa määrätty toiminta silloin kun esimerkiksi työpaikalla vähennetään henkilökuntaa. Välitön yhteistoiminta on päivitäistä työn tekemistä, sen johtamista ja esimiestyötä. Edustuksellisessa yhteistoiminnassa valitaan yhteistoimintaelin, jossa on edustajia eri henkilöstöryhmistä. Opettajan työssä yhteistoimintaa on niin opiskelijoiden kuin muidenopettajien sekä oppilaitoksen muun henkilöstön kanssa. Tämä voi näkyä esimerkiksi siinä, että opiskelijat otetaan mukaan opetussuunnitelman tekemiseen ja opintojaksojen toteutuksen suunnitteluun.
Verkostoituminen
Verkostoituminen on opettajalle yksi tärkeä työväline, jolla pidetään omaa ammattitaitoa yllä, ollaan yhteydessä kollegoihiin ja muihin yhteisöihin. Kun puhutaan verkostoitumisesta tarkoitetaan sillä yleisesti kaikkea sellaista toimintaa, jossa työ, työntekijät ja asiakas kohtaavat joko kasvokkain tai virtuaalisesti. Keskeinen käsite verkostoitumisessa on kumppanuus, jossa korostuu monitoimijainen kehittäminen ja yhteisten ratkaisujen löytäminen.
Lue lisää: Verkostoituminen
Yhteiskunnallinen vaikuttaminen
"Opetustyö on yhteiskunnan keskeisiä tehtäviä. Opettajan mahdollisuudet toimia työssään ja huolehtia ammatillisesta kehittymisestään ovat riippuvaisia paitsi hänen omasta sitoutumisestaan, myös opetustyöhön ja koulutukseen osoitetuista voimavaroista. Opettaja edistää kasvatuksen ja kasvun mahdollisuuksia. Opettaja edustaa ennen kaikkea oppijan oikeuksia ja etuja, tarvittaessa kriittisestikin. Tässä tehtävässä hän myös kasvattaa oppijaa demokraattisen yhteiskunnan osaavaksi vastuulliseksi jäseneksi."
Lue lisää: Opettaja yhteiskunnallisena vaikuttajana
Verkostoitumisessa tiimimme on hyödyntänyt
- oppilaitosten sisäisiä verkostoja
- muut opettajat
- opiskeluhuolto
- muu henkilöstö
- ulkoisia verkostoja
- paikallisia
- alueellisia
- kansallisia
- kansainvälisiä
- sosiaalisen median palveluita
- Facebookia
- LinkedIn - palvelua
- sähköisiä kehittämisverkostoja
ESIMERKKI: Tutustumismatka verkostoitumiseen
Yllä olevasta linkistä pääset seuraamaan yhden tiimimme jäsenen kokemusta verkostoitumisen ihmeelliseen maailmaan.
Lähteinä käytetty
-
Helakorpi S.2012. Knowhaow-tietoa ja taitoa. sites.google.com/site/skillsknowhow/
-
Nieminen H. 2009. Hoitotyön opettajan yhteiskunnallinen toiminta - osa opettajuutta. Hoitotieteen Pro Gradu-tutkielma. Turun yliopisto. Lainattu 24.9.2016. Saatavissa: www.doria.fi/bitstream/handle/10024/43955/gradu2009nieminen.pdf?sequence=1
- www.jhl.fi/portal/fi/tyoelama/yhteistoiminta_tyopaikalla/
- www10.edu.fi/kenguru/?sivu=opettajien_verkostoituminen
- www.edu.fi/materiaaleja_ja_tyotapoja/tvt_opetuksessa/mika_ihmeen_sosiaalinen_media/verkostoituminen_ja_vertaistyoskentely
- www.oaj.fi/cs/oaj/opettajan%20eettiset%20periaatteet
- www.ammattinetti.fi/ammattialat/detail/9/123_ammattiala